Home Blog Blog Ošetření dřevěné fasády, ano či ne?

Ošetření dřevěné fasády, ano či ne?

Dřevěné obklady jsou oblíbeným prvkem posledních let. Jak se o ně správně starat?

Dřevěné obklady jsou oblíbeným trendem, který můžeme okolo nás vídat čím dál častěji, a to nejen díky svému příjemnému vzhledu, ale i kvůli tepelně-technickým vlastnostem, které nabízí celoplošný obklad fasády. Tato úprava zevnějšku objektu umožňuje odvod přebytečné vlhkosti z venkovních stěn a skvěle zvyšuje tepelnou izolaci domu, takže v zimě snižuje náklady na vytápění a v létě zase udržuje chladnější klima v domě.

Abychom tyto benefity zachovali, je důležité fasádu ošetřovat. Takto je tomu například u dřeva z borovice či ze smrku. Výjimkou je například sibiřský modřín, který je téměř bezúdržbový a vyniká svou pevností a odolností vůči povětrnostním vlivům. A jak je to možné? Jedná se o mastné dřevo s nižší nasákavostí, které je odolné vůči houbám, hnilobě a dřevokazným škůdcům, a to vše díky vysokému obsahu pryskyřic.

Ve srovnání s většinou běžných měkkých dřevin, nebo s tlakově impregnovanou borovicí, má dřevo modřínu mnohem lepší vlastnosti. Je daleko více tužší a má podstatně vyšší hustotu. Díky těmto vlastnostem není nutné dřevo ošetřovat bezbarvým nátěrem, nebo jinou povrchovou úpravou, která by byla zcela zbytečná kvůli nízké toleranci UV záření. Postupem času získá krásnou stříbrně šedou barvu povrchu.

V případě, že byste toužili po domě s obkladem vaší vysněné barvy, a prkna byste chtěli ošetřit barevným nátěrem, je vhodné zvolit jiný typ dřeva, jež sám o sobě nemá vlastnosti na tak vysoké úrovni jako modřín a který je pro tyto úpravy výhodnější, a to i z finančního hlediska.

Neváhejte nám napsat
Zobraz modal okno validace
Jméno a příjmení (povinné)
E-mail: (povinné)
Telefon
Váš dotaz
odeslat dotaz
(povinné) - Takto označené položky je nutné vyplnit